211105 foto Theo

‘Vrijwilligerswerk via Leergeld een verrijking van mijn leven’

Wat ga je doen nadat je uit het arbeidsproces bent gestapt? Voor velen begint dan een tweede leven van vrijwilligerswerk, oppassen op kleinkinderen of mantelzorg. Veel gezonde 60-plussers geven aan dat ze de vrijheid om écht te kiezen wat ze leuk vinden, als erg prettig ervaren. Theo (63), vrijwilliger bij Stichting Leergeld West-Brabant Oost, vindt het vrijwilligerswerk als intermediair een verrijking van zijn leven. ‘Als je in een bedrijf werkt en je hebt het goed, dan denk je niet zo snel aan mensen die het minder hebben dan jij. Maar ik raad iedereen aan eens bijvoorbeeld een dagje bij de Voedselbank mee te draaien, dan zie je de andere kant van Nederland. Dat besef hebben veel mensen niet, ik had dit ook niet. Maar nu kan ik iets terugdoen voor de maatschappij als intermediair bij Leergeld.’

Ieder kind verdient een kans

Nadat zijn dienstverband was beëindigd bij een groot commercieel bedrijf waar hij 43 jaar in dienst was geweest, vroeg hij zich af of vrijwilligerswerk iets voor hem was. Via de vacaturebank voor vrijwilligers, www.oosterhoutvoorelkaar.nl, zag hij een oproep van Stichting Leergeld. ‘Het sprak me direct aan. Mijn dochters zijn werkzaam in het onderwijs en in de jeugdhulpverlening, dus ik kende Leergeld al een beetje van hun verhalen. Ik vind dat ieder kind de kansen moet krijgen om mee te kunnen doen met sport, zwemles, muziek, tekenen of dansles. Geen enkel kind zou moeten worden buitengesloten. Dus ben ik het gesprek aangegaan met Stichting Leergeld. Intussen ben ik alweer bijna anderhalf jaar actief als intermediair. Ik doe het met waanzinnig veel plezier. Ik krijg waardering van zowel Leergeld als van de gezinnen. Het is voor mij dankbaar werk. Wel moest in de corona crisis alles telefonisch. Inmiddels kunnen we ook weer op huisbezoek.’

Mister zwemles

Theo is actief als intermediair in de gemeente Dongen. De gezinnen die hij bezoekt zijn bijvoorbeeld nog maar kort in Nederland, of het zijn alleenstaande moeders die het financieel moeilijk kunnen bolwerken. ‘Ze moeten wel eens lachen bij Leergeld, maar ik ben mister zwemles. Ieder kind dat uit een ander land komt en hier nog maar kort in Nederland is, moet wat mij betreft zijn zwemdiploma halen. Er is zoveel water hier.’

Groot effect

Het effect van de hulp die Leergeld biedt, vindt Theo groot. ‘Ze kunnen weer meedoen. Ze hoeven zicht niet te schamen en krijgen een laptop als ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Ze kunnen sporten via Leergeld. Als ik het gevoel had dat het niet zinvol was wat ik deed, dan zou ik het niet doen.’ Het werk vraagt ook creativiteit. Hiervoor was Theo niet thuis in de wereld van de schuldhulpverlening, maar inmiddels is hij bijna een expert. Ook de samenwerking met andere organisaties zoals Vluchtelingenwerk zijn voor hem erg leerzaam geweest. ‘Het is een verrijking van mijn leven.’ Vrijwilligerswerk bij Stichting Leergeld vraagt wel wat van je volgens Theo. ‘Ik zeg wel eens: Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Je bouwt een band op met de gezinnen en met de organisatie.’

Vind jij het ook belangrijk dat ieder kind mee kan doen? Ga dan naar de site: https://www.oosterhoutvoorelkaar.nl/hulpvragen/218159 en bekijk hoe jij als vrijwilliger je steentje kunt bijdragen! Voor meer informatie, bezoek onze website www.leergeldwbo.nl.

Deel dit bericht

Reacties zijn gesloten.