Nederland, Oosterhout, 01-10-11
Stichting Leergeld.
© Foto Merlin Daleman

‘Mijn hart gaat uit naar kinderen’

Helma van Dinther (65) als vrijwilliger actief bij Stichting Leergeld

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telt Nederland 5,8 miljoen vrijwilligers. De inhoud van het vrijwilligerswerk kan variëren van het jaarlijks opknappen van speeltuinen tijdens NL Doet of het wekelijks bezoeken van een eenzame oudere. Helma van Dinther sloot zich onlangs als vrijwilliger aan bij Stichting Leergeld West-Brabant Oost na het lezen van een oproep op de website www.oosterhoutvoorelkaar.nl. Ze is een paar maanden geleden met pensioen gegaan en was hiervoor actief in de creatieve hulpverlening. Ze gaf bijvoorbeeld workshops aan kinderen die het thuis moeilijk hebben en zag de kinderen en hun ouders opbloeien.

Wat is de reden dat je vrijwilligerswerk bent gaan doen?

‘Ik las de oproep om je in te zetten bij Leergeld via de website www.oosterhoutvoorelkaar.nl. Het sprak me direct aan. Ik vind het erg leuk om gezinnen uit de doelgroep te helpen en dat kinderen net even wat meer krijgen dan wanneer wij er niet waren geweest. Dat geeft voldoening. Mijn hart gaat uit naar kinderen die het minder breed hebben. Ik heb tijdens mijn werk workshops gegeven aan kinderen die eigenlijk nergens terecht konden in de hulpverlening. Door met ze aan de slag te gaan, bloeiden zowel de kinderen als de ouders helemaal op. Nu ben ik met pensioen en wilde ik er wat bij hebben. Ik voel me nog te jong om niks te doen. Het voelt luxe om nu alleen dingen te doen die ik echt leuk vind.’

Kun je iets vertellen over je werkzaamheden bij Stichting Leergeld?

‘Ik heb eigenlijk een dubbelfunctie. Enerzijds werk ik als intermediair in de gemeente Drimmelen. Ik neem telefonisch en per mail contact op met gezinnen die een aanvraag hebben gedaan en bespreek met hen wat ze nodig hebben voor hun kinderen. Ook verzamel ik de financiële gegevens zodat mijn collega op kantoor het kan beoordelen. Daarnaast ben ik actief, samen met een andere collega, in de gemeente Oosterhout als klantcontactmedewerker. Dan sta ik aan de andere kant en beoordeel ik de aanvragen die intermediairs indienen. Ik heb dan bijvoorbeeld contact met ouders, verenigingen en leveranciers en zorg ervoor dat de betalingen klaar worden gezet in ons systeem. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat kinderen via Leergeld hun favoriete sport kunnen beoefenen, op schoolreis kunnen of een laptop krijgen als ze naar de middelbare school gaan. Ik heb echt het gevoel in een bedrijf te werken met collega’s. Ik heb van tevoren een training gehad en daar kon je ook al even samen sparren. Ook word ik begeleid door een ervaren collega.’

Heeft de corona crisis gevolgen voor de manier waarop je het vrijwilligerswerk uitvoert?

‘Ja eigenlijk wel. Als intermediair doe je nu alles telefonisch en per mail. We doen nu geen huisbezoeken. Het gevoel is wel anders. Meer zakelijk. Het is lastiger om een band op te bouwen dan wanneer je met het gezin aan de keukentafel zit. Ik probeer zoveel mogelijk met mijn stem toch wat warmte en vertrouwen over te brengen als ik het gezin telefonisch benader. Mijn werkzaamheden als klantcontactmedewerker doe ik nu deels ook thuis. We hebben een aangepaste bezetting op kantoor, zodat ik eens per veertien dagen nog op kantoor ben. Dat is jammer, maar ik kijk er altijd erg naar uit om iedereen weer te zien en de gezinnen zo goed mogelijk te helpen. Het geeft veel voldoening!

Deel dit bericht

Reacties zijn gesloten.