CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 95

Ruim 4000 aanvragen in corona-jaar bij Stichting Leergeld West-Brabant Oost

De corona pandemie is niet alleen een uitdaging geweest voor de gezondheidszorg. Steeds meer gezinnen kwamen in financiële problemen en konden essentiële zaken niet meer betalen voor hun kinderen. De coronacrisis legde bestaande pijnpunten in de samenleving bloot, zoals de arbeidsmarkt. Uit onderzoek van Sam& (een samenwerkingsverband tussen Stichting Leergeld, Nationaal Fonds Kinderhulp, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Jarige Job) komt naar voren dat veertig procent van de kinderen die opgroeien in armoede, werkende ouder(s) heeft. Het hebben van een betaalde baan is geen garantie om boven de armoedegrens uit te komen. Stichting Leergeld West-Brabant Oost heeft zich actief ingezet om deze gezinnen te bereiken. In het sociaal jaarverslag van 2020 valt te lezen dat deze aanpak heeft geresulteerd in het honoreren van ruim 4000 aanvragen. Concreet betekent dit dat vele kinderen ook in 2020, ondanks de corona crisis, hun zwemdiploma hebben behaald, hebben kunnen voetballen of mee hebben gedaan aan schoolactiviteiten.

Financiële krapte uit de taboesfeer

Opgroeien in een gezin met weinig geld kan grote gevolgen hebben voor het welzijn van kinderen. Financiële krapte kan zorgen voor sociale uitsluiting. Geen verjaardag kunnen vieren, geen sport kunnen beoefenen, niet mee kunnen op schoolreis; soms is er zo weinig geld thuis dat deze zaken niet mogelijk zijn. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor dit onderwerp en verdwijnt het taboe op geldzorgen. Zo vertelt moeder Yvonne (34): ‘Ik wil graag mijn eigen boontjes doppen, maar ben blij dat Stichting Leergeld bestaat. Ik ben alleenstaande moeder van een dochter van 12. Naast de zorg voor haar, ben ik mantelzorger voor mijn opa. Ik ben in de loop van de jaren erg creatief geworden met het budget dat ik heb. Maar toen ik hoorde dat mijn dochter een Ipad nodig had voor de school waar ze straks naar toe gaat, haalde ik wel even opgelucht adem en dacht ik aan Stichting Leergeld. Ik adviseer mensen om mij heen ook om gebruik te maken waar ze recht op hebben.’ Er is veel schaamte volgens Yvonne, en er wordt geoordeeld. Maar ze ziet ook een kentering. Het hebben van weinig geld en het vragen om hulp komt steeds meer uit de taboesfeer.

Stichting Leergeld biedt tijdelijke ondersteuning aan gezinnen die het financieel zwaar hebben. Dit kan zijn ontstaan door een echtscheiding, ziekte, faillissement of een daling van het inkomen als ZZP’er. Stichting Leergeld West-Brabant Oost is actief in de gemeenten Altena, Oosterhout, Drimmelen, Dongen, Geertruidenberg en Gilze-Rijen. Leergeld biedt hulp in natura: het betalen van een schoolreisje, fiets, laptop of sportcontributie zodat ieder kind kan meedoen. Want nu meedoen is straks meetellen! Klik hier om een aanvraag te doen.

 

Deel dit bericht

Reacties zijn gesloten.