ben-wicks-iDCtsz-INHI-unsplash

‘Ik wil graag mijn eigen boontjes doppen, maar ben blij met de hulp van Stichting Leergeld!’

Optimistisch en energiek; enkele eigenschappen die alleenstaande moeder Yvonne (34) kenmerken. Oplossingsgericht wil ze daar ook aan toevoegen. Want het is bepaald niet makkelijk om alleen haar dochter op te voeden, mantelzorger te zijn voor haar dementerende opa (92) en rond te komen van de bijstand. Toch heeft ze in de loop van de jaren manieren gevonden om haar leven kleur te geven én tegelijkertijd haar zaken financieel op orde te houden. En met een beetje hulp van Stichting Leergeld die extra’s te bekostigen die het leven van haar dochter net even wat leuker maken.

‘Destijds ben ik door de gemeente geattendeerd op Stichting Leergeld. Godzijdank dat ze bestaan. Ik ben er enorm blij mee. Het ergste is als je nee moet verkopen aan je kind. Mijn dochter heeft onlangs een fiets gekregen via Stichting Leergeld en er is een gedeelte van het schoolkamp betaald. Ik ben daar enorm blij mee. Ook kreeg ik te horen dat er een Ipad aangeschaft moet worden als mijn dochter naar de middelbare school gaat. Dan haal ik opgelucht adem en weet ik dat Stichting Leergeld er is.’

Yvonne heeft een dochter van twaalf en is daarnaast mantelzorger voor haar opa. Ze leidt een druk bestaan. Boodschappen doen, dochter ophalen, eten opwarmen bij haar opa. Ze is bezig om de zorg voor haar opa langzamerhand over te dragen, zodat ze weer meer ruimte krijgt om aan het arbeidsproces deel te nemen. Daarnaast kampt ze met gezondheidsproblemen en staat ze op de wachtlijst om te worden geopereerd, maar dat is al verschillende keren uitgesteld vanwege de zorg voor corona patiënten. ‘Ik wil graag mijn eigen boontjes weer kunnen doppen.’

Sommige kinderen hebben nog nooit een kinderfeestje gehad

De ervaringen in haar leven hebben haar optimistische kijk op het leven allerminst beïnvloed. Ze is in de loop der jaren erg vindingrijk geworden omdat ze een krap budget heeft. Ze sluit haar ogen niet voor mensen die het nóg minder hebben dan zij. ‘Laatst hebben we het voor elkaar gekregen bij een supermarkt dat mensen hun statiegeld bon konden doneren. Daar hebben we 327 euro mee opgehaald en dit geld gebruiken we zodat ieder kind op school mee kan op schoolreis of schoolkamp. Ik zie gewoon dat sommige gezinnen echt aan de grond zitten. Door bijvoorbeeld schulden. Je ziet het aan de kinderen. Die lopen in oude kleding en hebben nog nooit een kinderfeestje gehad. Er is veel schaamte. Ik geef dan de kleding van mijn dochter weg, of speelgoed. Of ik haal via Facebook spullen op en geef die dan weg. Eerst zijn de mensen boos. Waar bemoei ik me mee. Maar dan zeg ik: ‘ik ben alleenstaande moeder, ik weet hoe zwaar je het hebt’. Dat waarderen mensen wel.’

Begrip groeit voor mensen die financieel weinig hebben te besteden

Ze attendeert haar omgeving ook op de hulp die Stichting Leergeld kan bieden. Een gezin op school wist niet van het bestaan van Leergeld, maar kon de hulp goed gebruiken. Er is veel schaamte en er wordt geoordeeld vindt Yvonne. Maar ze ziet ook dat het aan het veranderen is. ‘Iedereen maakt nu mee dat er van alles niet mogelijk is, omdat alles dicht is. Dat maakt het begrip groter dat er een groep mensen is die door financiële omstandigheden bijna nooit aan iets kunnen deelnemen.’

Of ze nog een advies heeft aan andere gezinnen? ‘Maak gebruik van waar je recht op hebt. Dat kan via Stichting Leergeld of de gemeente. En tweedehands winkelen kan ook erg leuk zijn! Ze slaagt regelmatig bij Zo-Ik in Geertruidenberg. Dan hebben we een tas vol kwalitatief goede kleding gescoord voor een paar tientjes!’

Deel dit bericht

Reacties zijn gesloten.